SuperFlavon




Procyjanidyny

Należą do grupy flawonoidów (flavanole), które z kolei zaliczamy do polifenoli. Są to związki oligomeryczne lub polimeryczne (+)katechin lub (-)epikatechin. Zbudowane są ze zmiennej ilości jednostek flawanu a najprostsze z nich to dimery a następnie trimery, tetramery itd. Oligomery to związki utworzone z kilku powtarzających się fragmentów. Procyjanidyny oligomeryczne (OPC) są połączeniem do max 10 fragmentów katechin. Najpopularniejsze procyjanidyny to procyjanidyna B2, B3 i C1. W zależności od dojrzałości owocu są substancjami bezbarwnymi z możliwością lekkiego żółtego zabarwienia. Procyjanidyny odpowiadają za cierpki i gorzki smak owoców i warzyw. Z powodu obecności licznych grup OH wykazują wielokrotnie większą aktywność przeciw wolnym rodnikom niż witaminy C i E. Dodatkowo procyjanidyny mają osłaniający wpływ na witaminy C i E.

 

Popularne źródła procyjanidyn to żurawina, winogrona, jabłka, orzechy włoskie i laskowe, migdały, fasola, głóg, ziarna, cynamon i kora sosnowa. Znaleźć ją można także w produktach spożywczych takich jak czerwone wino czy kakao. Ilość procyjanidyn zależy od surowca z jakiego zostanie pozyskana, jego jakości oraz sposobie przetworzenia. Przykładem są soki kartonowe, które pomimo posiadanego na opakowaniu napisu „100% sok” podczas produkcji (klarowanie i proces tłoczenia) usuwane są znaczne ilości procyjanidyn. Jedynymi wyjątkami mogą być soki mętne.

 

Od kilkudziesięciu lat procyjanidyny są obiektem licznych badań. Przeprowadzono szereg badań nad ich właściwościami. Najwięcej dotyczyło winogron (Vitis vinifera), jabłek i ostatnio spopularyzowanej żurawiny. Badania na procyjanidynach z winogron wykazały silną aktywność hamującą na enzymy degradujące kolagen, elastynę i kwas hialuronowy.

 

Procyjanidyny są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Poprawiają strukturę i stabilność włókien kolagenowych i wzmacniają naczynia krwionośne. Opóźniają zużycie witaminy E podczas procesów przeciwutleniania i zapobiegają jej rozpadowi. Pochłaniają szkodliwe promieniowanie UV w zakresie 40-290nm. Zapobiegają utlenianiu cholesterolu i lipidów we krwi. Wykazano, że procyjanidyna B2 ma duży wpływ na skórę głowy gdzie poprawia porost włosów oraz ich grubość. Ponadto procyjanidyny mają zdolność wiązania toksycznych metali i alkaloidów.

 

Największą zaś zaletą procyjanidyn są ich właściwości do usuwania wolnych rodników. Według badań są 20 razy lepsze od witaminy C i 50 razy skuteczniejsze od witaminy E oraz ponad dwukrotnie od całej grupy bioflawonoidów.

 

W latach 70 przeprowadzono badanie na Akademii Medycznej w Warszawie, którego przedmiotem było wyizolowanie procyjanidyny z głogu i innych roślin. W badaniach udowodniono ich wpływ na przepływ krwi (zwiększony) w naczyniach tętniczych i żylnych poprzez ich rozkurczenie. Poprzez swe właściwości zmniejszały one ciśnienie przepływu krwi.