SuperFlavon




granat

Od tysięcy lat uważany jest za symbol zdrowia, miłości i płodności. Ma duży wpływ na zdrowie fizyczne oraz działa korzystnie na samopoczucie i nastrój. W starożytnych Chinach lekarze uważali sok z granatu za życiodajny nektar, a granat symbolizował długowieczność. Owoce granatowca właściwego są dość duże, mają charakterystyczną twardą skórkę, a w środku znajdują się nasiona otoczone galaretowatą, soczystą i mięsistą osnówką. Ich smak jest słodki z lekko odczuwalną  goryczką z rozgryzionych pestek. Owoc ten świetnie gasi pragnienie i orzeźwia.

 

Owoc granatu rozłożony

 

Co zawiera?

 

Owoc ten jest bogatym źródłem witamin: C, E, z gr. B (m.in. PP, kwas foliowy), A oraz beta karotenu. Znajdziemy w nim również cenne minerały: magnez, fosfor, potas, żelazo, wapń, krzem, jod. Granat zawiera także dość duże ilości błonnika, kwasy organiczne, fitohormony czy garbniki. Ale to nie wszystko najważniejsze składniki, którym to granat zawdzięcza swe właściwości to antyoksydanty – granat zawiera najwięcej substancji antyoksydacyjnych (trzy razy więcej niż taka sama ilość zielonej herbaty czy czerwonego wina). Nasiona granatowca zawierają bardzo duże ilości łatwo przyswajalnych polifenoli (flawonoidy i kwas elagowy). Granat należy do grupy superowoców (łączy w sobie właściwości odżywcze i antyoksydacyjne) – jest najsilniejszym roślinnym przeciwutleniaczem.

 

Granat dla zdrowia

 

Granat (także sok z granatu) jest bardzo silnym antyoksydantem, eliminuje z organizmu wolne rodniki, które uszkadzają i niszczą komórki. Ponadto spowalnia procesy starzenia oraz postępy demencji, a także dodaje sił witalnych.

Owoc ten wykazuje także dobroczynny wpływ na układ krążenia – poprawia przepływ krwi w naczyniach i w mięśniu sercowym, redukuje złogi i zwapnienia, obniża ciśnienie krwi, pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu. Ponadto wykazuje zbawienny wpływ na pracę serca i wzmacnia je.

Ponadto regularne spożywanie granatu (lub soku z granatu):

– łagodzi problemy trawienne (zawiera kwas cytrynowy i taniny o właściwościach lekko ściągających), oraz działa ochronnie na wątrobę i nerki;

– wyrównuje poziom cukru we krwi;

– pozytywnie wpływa na układ immunologiczny organizmu (wzmacnia odporność);

– duża zawartość fitohormonów w granacie powoduje złagodzenie objawów PMS oraz menopauzy;

– korzystny wpływ na podwyższenie libido (zwiększa popęd seksualny) – skuteczny afrodyzjak, już w starożytności uważany był za eliksir miłosny, a granat za symbol płodności;

Regularne spożywanie tego superowocu korzystnie wpływa na układ nerwowy i na psychikę. Szczególnie polecany jest osobom zabieganym, pracującym umysłowo i silnie zestresowanym (lub narażonym na silny stres). Ponadto przynosi ulgę także pracoholikom. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Królowej Małgorzaty w Edynburgu wykazały, że regularne picie soku z granatu pomagało obniżyć poziom stresu. Inne badania (w Holandii) wykazały, że spożywanie granatu zapobiega spadkowi zdolności intelektualnych, które towarzyszą procesowi starzenia.

 

Wnętrze owocu granatu

 

Granat dla urody

 

Regularne spożywanie granatu spowalnia procesy starzenia się skóry, działa wręcz odmładzająco. Poza tym regeneruje skórę, poprawia jej ukrwienie i koloryt, a także nawilża, odżywia i ujędrnia skórę oraz niweluje zmarszczki. Zawarty w granacie kwas elagowy wzmacnia ściany komórek, zapobiega utracie przez nie wody, co skutkuje spowolnieniem procesów starzenia i prawidłowym nawilżeniem skóry.

Ekstrakt z granatu stosowany jest także w kosmetykach i ma działanie:

– antyoksydacyjne – chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i RFT;

– przyspiesza proces regeneracji i gojenia podrażnień;

– pobudza fibroblasty (komórki w skórze właściwej odpowiedzialne za produkcję białek skóry) do syntezy kolagenu i elastyny, w wyniku czego dochodzi do spłycenia zmarszczek, wzrostu elastyczności, jędrności i gęstości skóry.

– odżywia i rewitalizuje skórę z objawami przedwczesnego starzenia oraz skórę zmęczoną;

– poprawia ukrwienie, koloryt i chroni komórki skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

 

Granat owoc

 

Następny składnik jeżyna.