SuperFlavon




Baza wiedzy

Polifenole

Różnorodne organiczne związki chemiczne z grupy fenoli, które zawierają przynajmniej jedną fenolową grupę hydroksylową oraz minimum jeden pierścień aromatyczny. Polifenole różnią się między sobą budową chemiczną i właściwościami biologicznymi. Wspólną cechą wszystkich polifenoli są silne właściwości antyoksydacyjne. Rośliny zawierają szacunkowo od 60 000 do 100 000 różnorodnych czynnych substancji. Polifenole stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które powszechnie spotkać można m. in. w owocach jagodowych i winogronach. Związki polifenolowe, występujące w surowcach roślinnych zaliczane są do metabolitów wtórnych. Największą i najlepiej poznaną grupą są flawonoidy liczące setki związków chemicznych, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Ale polifenole to nie tylko flawonoidy, zaliczamy do nich także: kwasy fenolowe, oligomeryczne procyjanidyny, lignany czy pochodne stilbenu.

Antyoksydanty

Nazywane także przeciwutleniaczami lub antyutleniaczami. Antyoksydanty to naturalne substancje roślinne lub grupy związków chemicznych, wspierające mechanizmy obronne komórek w organizmie człowieka. Zadaniem ich jest blokowanie utleniania innych substancji bądź też komórek przez RFT (reaktywne formy tlenu). Antyoksydanty są donorem (dawcą) elektronów niezbędnymi do sparowania pojedynczych elektronów występujących w wolnych rodnikach – w ten sposób dochodzi do zneutralizowania wolnych rodników. Wysoką zdolnością pochłaniania wolnych rodników tlenu charakteryzują się między innymi jagody, przyprawy korzenne i ziołowe, warzywa strączkowe. Do antyutleniaczy, które muszą być dostarczone w spożywanym przez nas pokarmie lub w formie suplementów, należą: witamina E (alpha, i betha tokoferole oraz tokotrienole), witamina A i C, karotenoidy (alpha, i betha-karoten, likopen, luteina), ksantofile, polifenole. Znajdziemy je nie tylko w żywności, ale też w kosmetyce. Wiele przeciwutleniaczy znajduje się w warzywach i owocach. Dieta bogata w naturalne antyoksydanty jest niezwykle korzystna dla organizmu. Zaleca się dziennie spożycie przynajmniej 200 g warzyw i 200 g owoców. Dlatego powstał Mega Flavon, który dostarcza niezbędną ilość antyoksydantów.

 

Czytaj dalej

 

Antyoksydanty

Wolne rodniki

Wolne rodniki to cząsteczki, które posiadają jeden niesparowany elektron. Dążąc do przyłączenia go, utleniają każdy związek, który napotkają. W organizmie człowieka wiążą się najczęściej z białkami i cząstkami DNA. Taki związek wyzwala niszczącą reakcję łańcuchową, która może prowadzić do bardzo poważnych skutków. Im więcej cząstek przeciwutleniających w układzie człowieka, tym mniej wolnych rodników. Najwięcej WR powstaje podczas procesów oddychania, a dokładniej podczas zamiany tlenu na energię. Takie formy wolnych rodników nazywamy Reaktywnym Formami Tlenu w skrócie RFT. RFT powstają w mitochondriach przy udziale I i III kompleksu łańcucha oddechowego (reakcja redoks). Uznaje się, że 90% wolnych rodników powstaje w mitochondriach. Najgroźniejszymi WR są anionorodnik ponadtlenkowy, tlenek i dwutlenek azotu, rodnik hydroksylowy i alkoksylowy. Natomiast wśród RFT to tlen singeltowy i nadtlenek wodoru. Przyczyny powstawania wolnych rodników to m.in. zanieczyszczenie powietrza, pestycydy, odpady chemiczne, promieniowanie ultrafioletowe (UV), promieniowanie rentgenowskie, dym z papierosów, alkohol, stres, brak snu oraz wiek (z czasem organizm ludzki produkuje coraz mniejszą ilość endogennych antyoksydantów). Wolne rodniki odpowiedzialne są za starzenie się organizmów żywych.

 

 

wolne rodniki

Stres Oksydacyjny

Zachwianie równowagi w organizmie spowodowane dużą ilością wolnych rodników. W sprawnie funkcjonującym organizmie istnieje stan homeostazy (równowagi) pomiędzy powstawaniem reaktywnych form tlenu, a działaniem systemów ochronnych. Zdarza się, że równowaga ta może zostać zachwiana. Produkcja wolnych rodników w organizmie jest tak duża, że nie jest on w stanie poradzić sobie z nimi. Prowadzi to do powstania tzw. stresu oksydacyjnego – przyczyny poważnych zaburzeń w metabolizmie komórkowym. Inne nazwy na stres oksydacyjny to stres tlenowy lub obciążenie tlenowe. Stres oksydacyjny może zostać wywołany poprzez nagromadzenie się wolnych rodników lub przez małą ilość antyoksydantów. W przypadku gdy stres oksydacyjny jest długotrwały antyoksydanty (większa ilość) zapobiegają obumieraniu komórek.

Flawonidy
"wymiatacze wolnych rodników"

Flawonoidy to naturalne antyoksydanty pochodzenia roślinnego. Ich główną zaletą jest ochrona organizmu przed uszkodzeniem komórek, który następuje na skutek stresu oksydacyjnego. Dzięki nim szybciej i łatwiej usuwane są toksyny przez unieszkodliwianie i wiązanie niebezpiecznych substancji (właściwości detoksykujące). Zapobiegają utlenianiu witaminy C. Mają korzystny wpływ na krążenie w mięśniu sercowym, obniżają ciśnienie krwi w skutek czego zmniejszają obciążenie serca. Mają działanie uszczelniające, wzmacniające i uelastyczniające na ściany naczyń krwionośnych. Mogą zwiększyć ilość HDL (tzw. dobrego cholesterolu) oraz zmniejszyć poziom LDL (tzw. złego cholesterolu). Pobudzają mikrokrążenie oczne, poprawiając ostrość widzenia zwłaszcza po zmroku. Wykazują działanie uodparniające. Ponadto opóźniają procesy starzenia. Stymulują organizm. Flawonoidy mogą występować w połączeniach, tworząc cząsteczki bioflawonoidow, a także w postaci oligomerów do których zalicza się procyjanidyny.

 

Czytaj dalej

 

Procyjanidyny
"super przeciwutleniacze"

Procyjanidyny są silnymi flawonoidami o właściwościach antyoksydacyjnych. Chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników pochodzących ze środowiska (promienie UV, metale ciężkie, pestycydy czy inne skażenia chemiczne powietrza, gleby oraz pożywienia). Wspomagają pracę serca. Doprowadzają większą ilość tlenu do mięśnia sercowego. Utrzymują prawidłowy stan komórek i tkanek. Wobec niektórych wolnych rodników procyjanidyny wykazują kilkadziesiąt razy silniejszy efekt od witamin E i C. Są niezbędne dla prawidłowej fizjologii człowieka, gdyż wzmacniają naczynia włosowate i regulują ich przepuszczalność. Chronią skórę przed promieniowaniem UVB, wzmacniają włókna kolagenu i elastyny – wzrost jędrności i elastyczności skóry. Najbogatszym i najcenniejszym źródłem tych związków jest aronia. Więcej o procyjanidynach.

 

Czytaj dalej

 

Qpro

Formuła Qpro

Autorska formuła odmładzająca organizm.

Celem nadrzędnym w jej działaniu jest ochrona przed zaburzeniami procesów zachodzących w organizmie powodujących jego starzenie. Stymulując zachodzące nieprzerwanie procesy chemiczne wspomaga utrzymywanie równowagi wewnętrznej człowieka. Aby to osiągnąć zastosowaliśmy najsilniejszy z dotąd poznanych naturalnych przeciwutleniaczy – Procyjanidyny.

Mega Flavon jest jedynym produktem z Formułą QPro.( * pierwiastek młodości )

Zapotrzebowanie

Dzienne zapotrzebowanie na polifenole w tym flawonoidy szacuje się na 0,5 – 1 gram. Dane na temat spożycia flawonoidów z dietą w krajach zachodnich to 50-800 mg, natomiast w krajach wschodnich to nawet 2 gramy (dieta bogata w owoce i warzywa).

Synergia

Istnieje wiele badań wskazujących, iż bardziej skuteczny wpływ na organizm mają kompleksy flawonoidowe w roślinach niż czyste związki flawonoidowe – wspierają wzajemnie swoje działanie (synergizm). Dlatego stosowanie całych roślin czyli pełnego zestawu składników czynnych o dobrej biodostępności dla organizmu (na surowo lub w formie preparatu) ma znacznie większe uzasadnienie niż podawanie izolowanych lub syntetycznych flawonoidów. Należy pamiętać, że bioflawonoidy działają zawsze synergistycznie z innymi składnikami roślinnymi. Synergizm – wykazywanie silniejszego działania w kompleksie niż podane pojedynczo.

Barwniki roślinne

Flawonoidy są naturalnymi barwnikami, które nadają roślinie (jej częściom) różne barwy. Od żółtej w owocach cytrusowych (flawony), aż po granatowe w owocach jagodowych (antocyjany). W zależności od PH (niskie – kwasowe, wysokie – zasadowe) pochodne cyjanidyny (antocyjany) przybierają barwę od czerwonej do niebieskiej. Inne barwniki roślinne to chlorofil barwa zielona, karotenoidy (karoten) barwa pomarańczowa, chalkony (z grupy polifenoli) barwa żółta.

Garbiniki roślinne

Jest to grupa związków organicznych o charakterze polifenoli. Dzielą się na garbniki hydrolizujące i garbniki skondensowane (niehydrolizujące – pochodne flawonoidów). Garbniki wykazują korzystne działanie na organizm człowieka m. in.: działanie osłaniające – mają zdolność do tworzenia trwałych połączeń z białkami w ten sposób na powierzchniach błon śluzowych i skóry tworzą nierozpuszczalną w wodzie warstwę ochronną, która chroni przed wpływem niekorzystnych czynników, ale przede wszystkim ułatwia proces regeneracji tkanek (np. błony śluzowej żołądka czy jelit). Wykazują także działanie uszczelniające – kurczą powierzchowne naczynia krwionośne, mają właściwości ściągające, wzmacniają aktywność układu odpornościowego. Ze względu na łączenie się ich z metalami ciężkimi i alkaloidami mogą być stosowane jako odtrutki dla tych substancji – działanie oczyszczające, detoksykujące. Charakteryzują się także silnym działaniem antyoksydacyjnym.

Antocyjany

Antocyjany są naturalnymi barwnikami roślinnymi, które należą do flawonoidów, czyli polifenolowych związków organicznych. Nazwa antocyjany pochodzi z języka greckiego (oznacza dwa słowa anthos – kwiat, kyanos – niebieski), a po raz pierwszy została użyta w 1835 roku przez Marquarta do określenia niebieskiego barwnika w kwiatach chabru. Badania nad antocyjanami w 1914 roku rozpoczął Richard Martin Willstatter. Antocyjany należą do tzw. naturalnych substancji nieodżywczych pochodzenia roślinnego, ale w organizmie człowieka pełnią funkcję ochronną. Do tej pory rozpoznano i opisano około 500 różnych antocyjanów.

 

Czytaj dalej