SuperFlavon




aronia

Aronia i właściwości soku z aronii

 

Właściwości owoców aronii czarnoowocowej są nie do przecenienia. Ogromna ilość walorów zdrowotnych powoduje, iż powinna być przez nas o wiele bardziej doceniana. Przez naukowców została nazwana „antyoksydacyjnym hitem”. Owoce aronii mają bardzo cierpki i niezbyt słodki smak. Zobacz jakie właściwości ma aronia dla zdrowia i urody oraz co znajduje się wartościowego w tym owocu.

 

Aronia

 

Co zawiera aronia?

 

Aronia to bomba witaminowa, zawiera witaminy: C, E, PP, witaminy z grupy B (B1, B2, B6, kwas foliowy) oraz beta karoten (prowitamina A).

Owoce są bogate również w cenne minerały tj. wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan, jod, bor czy kobalt.

Ponadto w jej składzie znajdziemy również błonnik, pektynę, garbniki oraz kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, winowy oraz chlorogenowy).

I co najważniejsze… owoce aronii to prawdziwa skarbnica polifenoli. Owoce są bogate w substancje aktywne z grupy flawonoidów – szczególnie w antocyjany (najbogatsze źródło w przyrodzie), procyjanidyny, rutynę, kwercetynę i katechiny.

 

Właściwości aronii – dla zdrowia

 

Ze względu na kolor (dużą zawartość antocyjanów) owoce te są niezwykle cennym i silnym antyoksydantem – skutecznie neutralizują wolne rodniki. Polifenole aroniowe regenerują witaminę E. Przeciwutleniacze zawarte w aronii (flawonoidy, witaminy C i E) pomagają ochronić komórki przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed zmianami degeneracyjnymi. Antocyjany aroniowe pomagają w zachowaniu równowagi oraz zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, a zwłaszcza rodników hydroksylowych czy ponadtlenkowych.

Dzięki dużej zawartości antocyjanów oraz innych flawonoidów owoce aronii wpływają bardzo pozytywnie na funkcjonowanie układu krążenia i naczyń krwionośnych. Polifenole zawarte w aronii wzmacniają, uelastyczniają i uszczelniają naczynia krwionośne, zmniejszają ich przepuszczalność oraz zapobiegają rozszerzaniu i pękaniu naczyń włosowatych. Aronia posiada ponadto właściwości regulujące ciśnienie krwi – pomaga w utrzymaniu go na prawidłowym poziomie (u osób z podwyższonym ciśnieniem obniża je), a także zmniejsza lepkość krwi oraz normalizuje krążenie obwodowe. Spożywanie tych owoców zmniejsza utlenianie lipidów w krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega odkładaniu się jego złogów.

Aronia jest także korzystna dla wzroku. Antocyjany aroniowe mają pozytywne działanie na naczynia włosowate gałki ocznej (naczynia tęczówki oka), poprawiają jakość i ostrość widzenia (zwłaszcza po zmroku) oraz przyspieszają regenerację barwnika wzrokowego – rodopsyny. Jest to szczególnie ważne dla osób pracujących przed komputerem, pracujących w złym oświetleniu czy też dla kierowców.

Ale to nie wszystko. Regularnie spożywana aronia ma następujące właściwości:

– spowalnia procesy starzenia;

– niweluje skutki silnego napromieniowania (np. od telewizora, monitora komputera);

– detoksykuje – pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, a zwłaszcza szkodliwych metali ciężkich;

– wspomaga naturalną odporność;

– wspomaga przemianę materii;

– działa korzystnie na układ pokarmowy, pobudza perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami;

– wzmacnia odporność na promieniowanie UV oraz wspomaga mechanizmy obronne skóry;

– poprawia pamięć oraz procesy uczenia się;

– sok z aronii (podobnie jak czerwone wino) rozluźnia i łagodzi napięcie nerwowe;

 

Aronia jesień

 

Właściwości aronii – dla urody

 

Spożywanie surowych owoców czy naturalnych suplementów pomaga utrzymać zdrową cerę, doskonałą figurę oraz błyskotliwy umysł. Bogactwo antyoksydantów oraz kompleks witamin z grupy B są skutecznym uzupełnieniem wewnętrznej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.  Ponadto owoce aronii są jedną z najskuteczniejszych broni w walce z fotostarzeniem oraz pogarszającą się kondycją skóry. Wyciągi z owoców aronii są także składnikiem licznych kosmetyków dla skóry: naczyniowej, wrażliwej i suchej.

 

Następny składnik burak ćwikłowy.