facebook
Kup teraz   Kup przez  allegro

Spirulina

Spirulina

Spirulina to niebiesko - zielona alga mikroskopijnej wielkości o kształcie spirali. Do tej pory nie znamy żadnej rośliny czy też środka spożywczego, który byłby tak bogaty w składniki odżywcze jak spirulina. Zawartość białka w spirulinie jest wyższa niż w mięsie, ponadto dostarcza praktycznie wszystkich egzogennych aminokwasów, a także wiele cennych witamin (gł. wit B12), minerałów (m.in. żelazo, wapń) oraz duże ilości rzadko występującego kwasu gamma - linolenowego (GLA). Spirulina ma pozytywny wpływ na zdrowie i urodę, m.in działa wzmacniająco na organizm, stymuluje odporność, detoksykuje i oczyszcza, wspomaga metabolizm. Istnieje wiele rodzajów spiruliny, można wyróżnić odmiany słodkowodne jak i morskie.
 

Spirulina - czym jest?

Spirulina jest jedną z najstarszych form życia na Ziemi, pojawiła się około 3 - 3,5 miliarda lat temu. Alga ta jest cyjanobakterią (sinicą) należy więc do grupy bakterii właściwych (Eubacteria). Nazwa spirulina pochodzi od spiralnego kształtu jaki przyjmuje. Spirulina jest naturalnie rosnącą mikroalgą zamieszkującą ciepłe i czyste zbiorniki wodne - zarówno jeziora, strumienie (źródła), rzeki, ale także morza i oceany (odmiany morskie, słodkowodne i mieszane). Najlepsze warunki do jej rozwoju to czysta woda (dość ciepła) oraz odpowiednio duże nasłonecznienie. Spirulina występuje głównie w Australii, Afryce, Azji Południowej i Ameryce Środkowej. Obecnie prowadzone są liczne hodowle spiruliny dla potrzeb przemysłu spożywczego i farmaceutycznego. Spirulina może być nie tylko składnikiem żywnościowym, jest także składnikiem wykorzystywanym do produkcji suplementów diety i kosmetyków.
 

Spirulina - co zawiera?

Spirulina jest niezwykle bogata w składniki odżywcze, które mogą przyczynić się zarówno do ogólnej poprawy zdrowia, urody jak i samopoczucia.

Składniki odżywcze, których dostarcza nam spirulina to białko (55 - 70%), węglowodany (10 - 20%), tłuszcze (7-10), błonnik oraz witaminy i minerały.

Składniki aktywne zawarte w spirulinie:

- witaminy - duże ilości witaminy B12, a także prawie wszystkie witaminy z grupy B  oraz witaminy: C, E, K;

- minerały - żelazo, wapń, fosfor, potas,magnez, siarka, mangan, cynk, krzem, miedź, selen, sód, jod (w dużej ilości w spirulinie morskiej);

- fikocyjanina (barwnik niebieski);

- chlorofil (barwnik zielony);

- karotenoidy - gł. beta karoten (ilości większe niż w marchewce);

- ksantofile np. zeaksantyna;

- polipeptydy;

- polisacharydy;

- sulfolipidy;

- aminokwasy - 10 aminokwasów endogennych i wszystkie egzogenne (8);

- kwasy nukleinowe - DNA i RNA;

- NNKT - głównie kwas gamma - linolenowy (GLA), który naturalnie występuje w oleju z wiesiołka i ogórecznika oraz w kobiecym pokarmie, a także kwasy: linolowy i arachidonowy;

- antyoksydanty - gł. fikocyjanina, chlorofil, karotenoidy;

 

Jako produkt naturalny spirulina charakteryzuje się wysoką przyswajalnością na poziomie 85 - 95%. Składniki w niej zawarte są łatwo przyswajane przez organizm ponieważ ich komórki pokryte jedynie cienką błoną komórkową (nie występuje celuloza).

 

Spirulina - właściwości i działanie

Ze względu na bogactwo składników spirulina ma liczne korzystne właściwości dla naszego zdrowia, urody i samopoczucia. Warto wśród nich wymienić następujące właściwości:

- wspiera układ odpornościowy (stymuluje działanie układu immunologicznego - wytwarzanie komórek odpornościowych);

- detoksykuje i oczyszcza - naturalnie oczyszcza nasz organizm z substancji toksycznych, a także innych zanieczyszczeń, których nagromadzenie w organizmie może się przyczyniać do licznych dolegliwości i problemów zdrowotnych, a ponadto poprawia krążenie i dotlenia organizm;

- odżywcze - naturalne źródło pełnowartościowego białka. Może być szczególnie cennym uzupełnieniem diety dla wegetarian i wegan;

- wzmacnia organizm, dodaje energii, pomaga przywrócić witalność oraz naturalne siły naszego organizmu, zmniejsza objawy zmęczenia i poprawia kondycję psychofizyczną;

- wspomaga układ trawienny - reguluje trawienie, działa osłaniająco na ściany żołądka;

- wspomaga metabolizm;

- pomaga utrzymać równowagę kwasowo - zasadową (odkwasza organizm);

- antyoksydant - chroni organizm przed powstawaniem stresu oksydacyjnego, neutralizuje nadmiar szkodliwych wolnych rodników, chroniąc w ten sposób ważne struktury organizmu przed uszkodzeniami, a także zapobiega przedwczesnemu zachodzeniu procesów starzenia zarówno całego organizmu jak i skóry;

- pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci;

- liczne badania wskazują na to, iż spirulina ma także działanie antyalergiczne (hamuje wydzielanie histaminy) i przeciwzapalne, a także właściwości krwiotwórcze;

 

Spirulina - jak spożywać?

Spirulina może być sprzedawana bezpośrednio w formie sproszkowanej, w postaci tabletek lub plasterków (sprasowane algi, w tych postaciach są one wygodniejsze do uzupełniania codziennej diety).

Spirulinę w postaci proszku można dodawać do napoi, koktajli, jogurtów, kanapek czy też innych potraw.

Dzienna zalecana porcja spiruliny to 2-3 g na dobę (dla spiruliny morskiej ok. 1,5 g, zaś spirulina słodkowodna 2-6 g).

Na początku suplementacji mogą pojawić się niewielkie dolegliwości trawienne w postaci gazów i wzdęć. Występują one u niewielkiej ilości osób i zazwyczaj mijają po krótkim czasie.

 

Spirulina - przeciwwskazania

Wysokiej jakości spirulina (hodowana w niezanieczyszczonych wodach, bez użycia pestycydów i herbicydów oraz niemodyfikowana genetycznie) nie powoduje szkodliwych skutków ubocznych.

 

Przeciwwskazaniem do stosowania spiruliny w tabletkach jest uczulenie (alergia) na którykolwiek składnik preparatu (poza spiruliną do tabletek dodaje się czasami wypełniacze czy inne substancje wiążące).

Ze względu na dość wysoką zawartość aminokwasu fenyloalaniny suplementacja spiruliną jest przeciwwskazana u osób cierpiących na fenyloketonurię (choroba powoduje brak możliwości metabolizmu wspomnianej wyżej fenyloalaniny).

Przeciwwskazaniem do przyjmowania spiruliny jest wysoka gorączką (w takich sytuacjach należy wstrzymać się czasowo od spożywania spiruliny).

Także osoby z silną alergią na owoce morza i wodorosty powinny unikać spożywania spiruliny.

Morskie odmiany spiruliny zawierają dość wysokie dawki jodu, dlatego też są one przeciwwskazane dla osób uczulonych na jod oraz z nadczynnością tarczycy. W przypadkach tych zaleca się konsultację z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji także słodkowodnymi odmianami spiruliny.

 

Spiruliny nigdy nie podajemy bez konsultacji z lekarzem: dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym piersią (w tych przypadkach nie stosujemy suplementacji spiruliną na własną rękę, konieczna konsultacja z lekarzem).

 

Osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne przed rozpoczęciem suplementacji koniecznie powinny skonsultować się z lekarzem (może być to w określonych przypadkach przeciwwskazane). Także osoby chorujące na cukrzycę typu 2 oraz gościec (RZS) przed planowaną suplementacją powinny skonsultować się w tej sprawie z lekarzem pierwszego kontaktu.

 

Spirulina - ciekawostki, historia, źródła

Zalety spiruliny znane są od setek lat. Spirulina była uprawiana od wieków przez starożytne cywilizacje i była przez nich ceniona za liczne zdrowotne właściwości jak i korzystne działanie na poprawę kondycji fizycznej, np. Aztekowie zbierali spirulinę z jeziora Texcoco w Meksyku. Spożywali ją także mieszkańcy doliny jeziora Czad w Afryce, była też podstawowym źródłem pożywienia Majów w Meksyku.

 

Spirulina będąca sinicą (cyjanobakterią) obecnie zalicza się do rodziny bakterii właściwych (Eubacteria), zaś jeszcze kilka, kilkanaście lat temu zaliczana była do glonów (Algae) należących do grupy Eucaryota (do królestwa roślin).

 

Spirulina stanowi pokarm dla flemingów - wyławiają ją z wody swoimi długimi dziobami. Co ciekawsze ptaki te zawdzięczają swoje piękne barwy właśnie barwnikom zawartym w algach.

 

Spirulina - źródło cennego białka

Spirulina jest niezwykle cennym składnikiem diety ponieważ dostarcza duże ilości pełnowartościowego białka. Białka zbudowane są z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Wyróżnia się aminokwasy endogenne i egzogenne. Spośród 22 aminokwasów budujących białka, osiem (8) jest egzogennych: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan walina (zaś arginina, histydyna i tyrozyna są tzw. aminokwasy względnie egzogenne, ich dodatkowa podaż jest potrzebna w okresie rozwoju, przy niedoborach diety). Aminokwasy egzogenne są bardzo istotne i muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ nasz organizm nie ma zdolności do wytwarzania (syntezy) tych związków z innych składników, a jeśli nawet to syntezuje je w niewystarczającej ilości. Ponadto aminokwasy te uczestniczą także w procesie wytwarzania pozostałych aminokwasów endogennych, które wraz z nimi tworzą białka. Piszę o tym ponieważ spirulina jest źródłem tych wszystkich 8 egzogennych aminokwasów, a ponadto ze względu na brak celulozy w ścianie komórkowej aminokwasy te praktycznie natychmiast są wchłaniane przez nasz organizm.
 

Spirulina - którą wybrać?

Istnieje wiele odmian spiruliny, obecnie najpopularniejsze są 3 spośród nich. Są to:

- spirulina platensis - spirulina słodkowodna, hodowana głównie w wysokogórskich jeziorach. Od odmian górskich różni ją głównie zawartość jodu - w tej słodkowodnej odmianie jest ona znikoma (śladowe ilości jodu). Odmiana ta jest alternatywą dla osób z nadczynnością tarczycy, które nie mogą spożywać spiruliny morskiej.

- spirulina maxima - to rodzaj spiruliny morskiej, zawiera jod pochodzący ze środowiska w którym jest uprawiana (słona woda - wysoka zawartość jodu). Ta odmiana spiruliny jest wskazana dla osób, które mają zwiększone zapotrzebowanie na ten związek - czyli posiadające niedobory jodu. Jest to odmiana uprawiana gł. w Meksyku.

- spirulina pacifica (hawajska) - odmian ta jest hodowana na Hawajach w basenach wodnych położonych w pobliżu oceanu. Woda w której uprawiane są te algi jest mieszanką wody słodkiej i słonej.

Przy wyborze ważne aby dowiedzieć się jak najwięcej odnośnie pochodzenia spiruliny, z jakich terenów z jakiego regionu pochodzi. Bardzo ważne aby spirulina nie była hodowana w wodach zanieczyszczonych metalami ciężkimi (tj. rtęć, ołów czy kadm).

 

Spirulina a chlorella - różnice

Spirulina i chlorella to dwa odmienne gatunki alg o podobnych właściwościach zdrowotnych. Algi (glony) to grupa składająca się z kilku niespokrewnionych linii organizmów plechowych (beztkankowych), które łączy autotrofizm oraz funkcja pierwotnego producenta materii organicznej w zbiornikach wodnych oraz miejscach o bardzo dużej wilgotności, zaliczamy do nich glony właściwe (eukarionta) i sinice (prokarionta). W uproszczeniu algi to wszystko co żyje w wodzie i potrzebuje do życia światła. Spirulina jest o wiele tysięcy lat starsza niż chlorella, a ponadto nie posiada ona stałej ściany komórkowej (ściana nie zawiera celulozy dzięki czemu jest ona lekkostrawna oraz szybko i łatwo przyswajana przez organizm). Inne różnice w budowie: chlorella jest ciemnozieloną, jednokomórkową algą o kulistym kształcie z dobrze widocznym jądrem komórkowym, zaś spirulina może być nawet 100 razy większa od chlorelli, ma kształt przypominający spirale i szmaragdową (niebiesko-zieloną) barwę i w przeciwieństwie do chlorelli nie zawiera jądra komórkowego. Hodowla (uprawa), zbiory i przetworzenie są o wiele łatwiejsze w przypadku spiruliny. Chlorella musi przejść o wiele bardziej złożony system przetwarzana aby mogła zostać przeznaczona do spożycia ludziom (jest to nie tylko skomplikowane ale wymaga także użycia wysokiej jakości sprzętów - w procesie tym trzeba usunąć celulozę której nasz żołądek nie trawi). Inne różnice: spirulina zawiera więcej białka oraz beta karoten, zaś chlorella jest bogatsza w chlorofil, znajdziemy w niej także nie występujące w spirulinie: luteinę, tryptofan, fosfor i kwas pantotenowy.
 

 

 

 

Opinie konsumentów

Mega Flavon Opinie

Produkt jest poprostu świetny. Swoją skutecznością mile mnie zaskoczył. Spożywam go od trzech miesięcy wraz z mężem. Oboje zauważyliśmy u siebie na wzajem poprawę samopoczucia. Wpłynął na nas na tyle, że zmieniliśmy styl życia na bardziej zdrowy i aktywny. Polecam wszystkim, którzy pragną dla siebie i bliskich lepszego zdrowia.

∼ Iwona Haraszkiewicz

Witalność i zdrowie. Skok energii do życia. To pierwsze co przychodzi mi na myśl o mega flavonie. Kupiłem go po raz pierwszy 4 miesiące temu i uważam tą decyzję za jedną z najtrafniejszych. Największą poprawę odczułem w chęci do pracy. Teraz to większa przyjemność niż obowiązek. Firma superflavon okazała się wpełni profesjonalna. Wszystko odbywa się idealnie-wysyłka,kontakt,odpowiedź na każde pytanie. Firma godna polecenia i zaufania.

∼ Tadeusz Solwiński

Wypróbowałam już wiele suplementów diety, aby wzmocnić swój organizm. Często żywię się nieregularnie, pracuję po kilkanaście godzin dziennie, nieregularnie śpię. Szukałam więc czegoś, co sprawi, że mimo to poczuję się zdrowiej. I znalazłam to w Mega Flavonie. Spadł mi zły cholesterol, nie męczą mnie przeziębienia tak często jak wcześniej, układ trawienny nie sprawia mi przykrych niespodzianek. Czuję się lepiej. Na pewno nie zrezygnuję z tego suplementu. Cena adekwatna do jakości.

∼ Irena

watrości odżywcze w 100g:

energia
243 kcal/1034 kJ
białko
1,64g
węglowodany
54,0g
tłuszcz
0,14g
nasycone kwasy tłuszczowe
0,02g
cukier
50,8g
błonnik
0,29g
sód
20mg
witamina c
797mg
polifenole
1310mg
procyjanidyny
5570mg
flawonoidy
61mg
antocyjany
64,25mg
garbniki
560mg
zawartość koncentratów
98%
 
 
copyright © 2013 superflavon.pl
strona korzysta z plików cookie
cellulit
tworzenie stron www Millenium Studio Kraków