facebook
Kup teraz   Kup przez  allegro

 

Burak ćwikłowy

mega flavon składnik burak ćwikłowy warzywo czerwony  

Burak ćwikłowy

 

Burak to prawdziwa skarbnica zdrowia, ale często bywa niedoceniany. Często pojawia się na stole tylko ze względu na walory smakowe, a zapomina się o jego dobroczynnych właściwościach. Najlepsze są buraki o średnicy do 8 cm. Najcenniejsze są gatunki: Czerwona Kula, Glob F1 oraz Burak Opolski. Aby zachować ich wartość najlepiej ugotować je w zupie lub upiec w skórce i obrać przed jedzeniem, albo po prostu pić sok z surowych buraków. Warto aby gościły na naszych stołach jak najczęściej. Są małokaloryczne lecz mają dość wysoki indeks glikemiczny IG=64. Im kolor buraka jest ciemniejszy tym więcej zawiera on cennych dla zdrowia antocyjanów.

 

Co zawiera burak?

 

W warzywie tym znajdują się następujące witaminy: C , z gr. B (B1, B2, PP, B6 i kwas foliowy), A. Burak czerwony to niezwykle bogate źródło minerałów: żelazo (ważne w procesie krwiotwórczym), wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz bardzo rzadko spotykane rubid i cez. Zawiera także pektyny, kwasy organiczne: jabłkowy, cytrynowy, winny, szczawiowy. To jednak nie wszystko - w buraku występują także inne cenne składniki: betaina i betanina oraz liczne polifenole - kwasy fenolowe (chlorogenowy, kawowy, felurowy, p- kumarynowy) i flawonoidy (duże ilości antocyjanów, kwercetyna, kampferol, myrycetyna).

 

Buraki ćwikłowe dla zdrowia.

 

Zawarte w burakach barwniki (antocyjany, betanina) są bardzo silnymi antyoksydantami, które unicestwiają RFT (Reaktywne Formy Tlenu) i wolne rodniki, które mogą uszkadzać DNA i prowadzić do mutacji w komórkach.

Buraki wykazują dużo dobroczynnych właściwości dla układu krążenia: m.in. są wspaniałym środkiem krwiotwórczym, nawet 4-krotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, wspomagają serce, poprawiają krążenie krwi, a także pomagają w przywróceniu i utrzymaniu prawidłowego ciśnienia (obniżają wysokie ciśnienie). Ponadto częste spożywanie buraków pomaga unormować poziom cholesterolu oraz przeciwdziała zwapnieniu naczyń krwionośnych.

Ponadto buraki mają właściwości odkwaszające organizm - przywracają równowagę kwasowo zasadową, a także działają oczyszczająco - wspomagają detoksykację - pomaga w usuwaniu metali ciężkich oraz szkodliwych produktów przemiany materii, wspierają pracę wątroby - przyspieszają usuwanie toksyn i kwasu moczowego z organizmu oraz regulują przemianę materii (cynk, mangan, miedź) i mają działanie moczopędne.

Ponadto regularne spożywanie buraków powoduje:

- wzrost odporności organizmu;

- poprawa samopoczucia;

- wspomaga proces odnowy organizmu (ważne w okresie rekonwalescencji);

- łagodzi skutki nadużywania alkoholu;

- pomaga w stresie, zmniejsza napięcie nerwowe, wzmacnia koncentrację refleks, pamięć, pomocne w zaburzeniach snu;

- wspomaga wzrost i rozwój organizmu;

- dieta bogata w buraki połączona z aktywnością fizyczną zwiększa wytrzymałość organizmu, stymuluje rozwój masy mięśniowej i poprawia wydolność fizyczną organizmu;

- witamina A, beta karoten, antocyjany - ważne dla wzroku;

 

Buraki są szczególnie wskazane:

 

- dla kobiet w okresie menopauzy - dotleniają serce, wspomagają jego pracę, regulują ciśnienie krwi, łagodzą objawy przekwitania np. uderzenia gorąca.

- kiedy dopada nas zespół przewlekłego zmęczenia (senność, znużenie, apatia) - buraki pod różnymi postaciami szybko przywrócą energię, chęć do życia i dobre samopoczucie.

- dla kobiet w ciąży i okresie karmienia, dzieci, młodzieży, oraz dla osób uprawiających sport (wzmacnia sprężystość mięśni i pomaga usuwać zakwasy).

 

Burak a uroda. Korzystne właściwości.

 

Podobno grecka bogini miłości Afrodyta zawdzięczała swoją urodę właśnie burakom.

Spożywanie buraków pomaga zachować zdrowy, młodzieńczy wygląd i poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Korzystnie wpływa także na stan naczyń krwionośnych. Przydatne są również w utrzymaniu szczupłej sylwetki, dietach odchudzających - zawarty błonnik przyspiesza przemianę materii.

Następny składnik czarna porzeczka.

 

Wróć do składników >>Kup teraz Mega Flavon >>

Opinie konsumentów

Mega Flavon Opinie

Produkt jest poprostu świetny. Swoją skutecznością mile mnie zaskoczył. Spożywam go od trzech miesięcy wraz z mężem. Oboje zauważyliśmy u siebie na wzajem poprawę samopoczucia. Wpłynął na nas na tyle, że zmieniliśmy styl życia na bardziej zdrowy i aktywny. Polecam wszystkim, którzy pragną dla siebie i bliskich lepszego zdrowia.

∼ Iwona Haraszkiewicz

Witalność i zdrowie. Skok energii do życia. To pierwsze co przychodzi mi na myśl o mega flavonie. Kupiłem go po raz pierwszy 4 miesiące temu i uważam tą decyzję za jedną z najtrafniejszych. Największą poprawę odczułem w chęci do pracy. Teraz to większa przyjemność niż obowiązek. Firma superflavon okazała się wpełni profesjonalna. Wszystko odbywa się idealnie-wysyłka,kontakt,odpowiedź na każde pytanie. Firma godna polecenia i zaufania.

∼ Tadeusz Solwiński

Wypróbowałam już wiele suplementów diety, aby wzmocnić swój organizm. Często żywię się nieregularnie, pracuję po kilkanaście godzin dziennie, nieregularnie śpię. Szukałam więc czegoś, co sprawi, że mimo to poczuję się zdrowiej. I znalazłam to w Mega Flavonie. Spadł mi zły cholesterol, nie męczą mnie przeziębienia tak często jak wcześniej, układ trawienny nie sprawia mi przykrych niespodzianek. Czuję się lepiej. Na pewno nie zrezygnuję z tego suplementu. Cena adekwatna do jakości.

∼ Irena

watrości odżywcze w 100g:

energia
243 kcal/1034 kJ
białko
1,64g
węglowodany
54,0g
tłuszcz
0,14g
nasycone kwasy tłuszczowe
0,02g
cukier
50,8g
błonnik
0,29g
sód
20mg
witamina c
797mg
polifenole
1310mg
procyjanidyny
5570mg
flawonoidy
61mg
antocyjany
64,25mg
garbniki
560mg
zawartość koncentratów
98%
 
 
copyright © 2013 superflavon.pl
strona korzysta z plików cookie
cellulit
tworzenie stron www Millenium Studio Kraków