facebook
Kup teraz   Kup przez  allegro

 

Antocyjany

Antocyjany są naturalnymi barwnikami roślinnymi, które należą do flawonoidów, czyli polifenolowych związków organicznych. Nazwa antocyjany pochodzi z języka greckiego (oznacza dwa słowa anthos - kwiat, kyanos - niebieski), a po raz pierwszy została użyta w 1835 roku przez Marquarta do określenia niebieskiego barwnika w kwiatach chabru. Badania nad antocyjanami w 1914 roku rozpoczął Richard Martin Willstatter. Antocyjany należą do tzw. naturalnych substancji nieodżywczych pochodzenia roślinnego, ale w organizmie człowieka pełnią funkcję ochronną. Do tej pory rozpoznano i opisano około 500 różnych antocyjanów.

 

Antocyjany - budowa i właściwości fizykochemiczne

 

Antocyjany są bardzo powszechne w świecie roślin, nie znajdziemy ich jedynie w glonach, grzybach, bakteriach oraz w roślinach z rodzin kaktusowatych i kosmowatych.

Antocyjany powstają z połączenia antocyjanidyny (aglikonu) z grupą cukrową (glikonem). W stanie naturalnym antocyjany występują w postaci glikozydów, czyli połączeń z cukrami prostymi (głównie glukozą, ale także galaktozą, ramnozą, ksylozą czy arabinozą). Cząsteczka cukru jest najczęściej przyłączona do aglikonu w pozycji C3. Wszystkie antocyjany są pochodnymi jonu flawyliowego, ale ich struktura może być bardzo zróżnicowana. Poszczególne antocyjany różnią się między sobą m.in. rodzajem i miejscem występowania podstawnika. Do tej pory rozpoznano około 20 antocyjanidyn, z czego w żywności roślinnego pochodzenia najczęściej znajdują się pochodne: cyjanidyny, pelargonidyny, peonidyny, delfinidyny, malwidyny, petunidyny. Najczęściej występującym w owocach antocyjanem jest cyjanidyno - 3 - glukozyd.

 

Antocyjany mogą mieć zróżnicowane barwy: od pomarańczowej, przez różne odmiany czerwieni i fioletu, aż po barwę niebieską. Barwy, jakie antocyjany nadają roślinom zależą m.in. od pH środowiska (płynu komórkowego) oraz ich formy chemicznej. W środowisku kwaśnym antocyjany zazwyczaj mają kolor czerwony, zaś w zasadowym (alkaicznym) są niebieskie. Ale barwa antocyjanów zależy także od rodzaju zawartych antocyjanidyn, a także od połączeń z metalami (bo np. jeśli antocyjanidyna występuje w kompleksie z jonami glinu czy żelaza III to nawet w kwaśnym środowisku ma niebieską barwę - kwiaty chabru bławatka) oraz od obecności innych barwników roślinnych (np. pomarańczowych karotenoidów czy żółtych flawonów).

 

Antocyjany to naturalne barwniki rozpuszczalne w wodzie i roztworach alkoholowych. Nadają barwę głównie kwiatom i owocom, ale występują też w liściach i łodygach, a także w korzeniach i korze (rzadko). W większości przypadków antocyjany gromadzą się w epidermie (skórce), a ich zawartość zwiększa się wraz ze wzrostem rośliny oraz jej dojrzewaniem. Antocyjany występują głównie w soku komórkowym (w wokuolach) w postaci różnej wielkości grudek (antocyjany nie występują w ścianach komórek ani tkankach miąższu). Synteza antocyjanów jest procesem fotochemicznym, dlatego też owoce, które dojrzewają na drzewie zawierają ich znacznie więcej niż owoce zebrane wcześniej i dojrzewające w magazynach. W poszczególnych gatunkach owoców lub warzyw może występować nawet po kilka, a nawet kilkanaście antocyjanów o zróżnicowanej barwie.

 

Antocyjany - rola w roślinach

 

Antocyjany w roślinach pełnią niezwykle ważne role. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym chronią rośliny przed szkodliwym działaniem promieniowania UV oraz wolnych rodników, które mogą uszkadzać ich DNA, a nawet prowadzić do śmierci komórek. Ponadto antocyjany pełnią także ważną rolę w zapylaniu i rozmnażaniu roślin. Ze względu na fakt, iż kształtują barwę kwiatów to one odpowiadają za wabienie właściwych owadów np. glikozydy delfinidyny w pierwiosnku przyciągają pszczoły, zaś inne antocyjany wabią np. trzmiele czy kolibry.

 

Antocyjany - właściwości zdrowotne

 

Antocyjany wykazują korzystny wpływ na zdrowie człowieka. W organizmie pełnią głównie funkcje ochronne, ale ponadto wykazują szczególnie pozytywny wpływ na układ krążenia, wzrok oraz pamięć.

Podobnie jak inne związki polifenolowe tak i antocyjany wykazują silne działanie antyoksydacyjne, czyli posiadają zdolność do neutralizowania wolnych rodników i zapobiegają stresowi oksydacyjnemu. Antocyjany mają też zdolność chelatowania jonów metali (np. miedzi), ponadto hamują peroksydację lipidów oraz samoutlenianie kwasów tłuszczowych. Potencjał antyoksydacyjny antocyjanów jest wyższy niż np. witaminy C, E czy beta karotenu. Pozytywne działanie antocyjanów na zdrowie w głównej mierze wynika ze zdolności antyoksydacyjnych oraz hamowania aktywności niektórych enzymów.

Antocyjany wykazują pozytywny wpływ na naczynia krwionośne (wzmacniają i uelastyczniają je, zmniejszają ich przepuszczalność) oraz na prawidłowe funkcjonowanie śródbłonków naczyń (m.in zwiększają wydzielanie tlenku azotu, którego działanie na zdrowie zostało w pełni udokumentowane).

Dieta bogata w antocyjany wpływa też pozytywnie na profil lipidowy osocza (ogranicza utlenianie cholesterolu frakcji LDL, reguluje poziom trójglicerydów i całkowitego cholesterolu), a także na gospodarkę węglowodanową organizmu tzn. obniża poziom glukozy we krwi oraz ogranicza wchłanianie cukrów z jelita cienkiego. Wykazano też działanie ochronne antocyjanów na komórki wątrobowe (hepatocyty).

Ale nie sposób nie wspomnieć o niezwykle korzystnym wpływie antocyjanów na wzrok. Działanie antocyjanów jest szczególnie widoczne w naczyniach tęczówki, gdzie wzmacniają naczynia i poprawiają mikrokrążenie oczne, a także stymulują wytwarzanie i przyspieszają regenerację barwnika wzrokowego - rodopsyny (jest to niezwykle ważna substancja w procesie widzenia). Dieta bogata w antocyjany poprawia więc jakość i ostrość widzenia, a także zmniejsza zapadalność na zwyrodnienie plamki żółtej w oku.

Wraz z wiekiem w mózgu pojawiają się utrudnienia w przesyle sygnałów między neuronami, co skutkuje problemami z pamięcią oraz koncentracją i myśleniem. Antocyjany poprawiają krążenie w mózgu (jego odżywienie i dotlenienie) dzięki czemu niekorzystne procesy w mózgu zostają zatrzymane lub ograniczone.

Antocyjany są też pomocne w przyswajaniu witaminy Ci chronią przed jej utlenianiem, a także podtrzymują działanie adrenaliny w organizmie.

 

Naturalne antocyjany i ich źródła w diecie

 

Głównym źródłem antocyjanów w diecie są oczywiście owoce i warzywa, szczególnie te o ciemnych barwach. Z owoców najwięcej antocyjanów dostarczają nam: aronia, czarna porzeczka, jeżyny, wiśnie, czerwone winogrona, maliny, borówka, czereśnia, żurawina, owoc bzu czarnego, a także pomarańcze, śliwki, czerwone porzeczki, awokado, mango, figi czy truskawki. Aby dostarczyć do organizmu wraz z dietą odpowiednią ilość antocyjanów warto też sięgać po następujące warzywa: czerwoną kapustę, bakłażan, fioletową kukurydzę, oliwki, czerwoną cebulę, słodkie ziemniaki oraz rzodkiewkę.

Co ważne, antocyjany podobnie jak i inne fitoskładniki nie mogą być gromadzone (magazynowane) w organizmie. Dlatego powinny być one dostarczane do organizmu systematycznie wraz z pożywieniem.

 

Zastosowanie antocyjanów

 

Antocyjany już od dawna są stosowane jako barwnik do żywności (dodatek do żywności o numerze E 163 według alfanumerycznego systemu UE) w przemyśle spożywczym oraz w farmacji. Czerwono - fioletowy barwnik spożywczy  jest stosowany do barwienia m.in. oranżady w proszku, napojów bezalkoholowych, lodów, wina, jogurtów, cukierków i innych wyrobów cukierniczych. W farmacji barwnik ten służy do barwienia np. witamin w tabletkach.

Antocyjany do celów spożywczych pozyskuje się z różnych owoców i warzyw. Na skalę światową antocyjany pozyskiwane są poprzez ekstrakcję skórek czerwonych winogron (po tłoczeniu moszczu bardzo dużo antocyjanów pozostaje w skórce i dlatego można je z nich wyekstrahować). W naszej strefie klimatycznej głównymi surowcami antocyjanowymi są natomiast aronia i czarna porzeczka. Antocyjany są także ekstrahowane z czerwonej kapusty.

 

Antocyjany są także stosowane jako składnik w kosmetykach przeciwzmarszczkowych oraz preparatach do cery naczyniowej. Zastosowanie antocyjanów w kosmetyce opiera się głównie na ich działaniu wzmacniającym na naczynia krwionośne, a także na ich zdolności do hamowania rozpadu kolagenu (na skutek działania promieni UV).

 

Opinie konsumentów

Mega Flavon Opinie

Produkt jest poprostu świetny. Swoją skutecznością mile mnie zaskoczył. Spożywam go od trzech miesięcy wraz z mężem. Oboje zauważyliśmy u siebie na wzajem poprawę samopoczucia. Wpłynął na nas na tyle, że zmieniliśmy styl życia na bardziej zdrowy i aktywny. Polecam wszystkim, którzy pragną dla siebie i bliskich lepszego zdrowia.

∼ Iwona Haraszkiewicz

Witalność i zdrowie. Skok energii do życia. To pierwsze co przychodzi mi na myśl o mega flavonie. Kupiłem go po raz pierwszy 4 miesiące temu i uważam tą decyzję za jedną z najtrafniejszych. Największą poprawę odczułem w chęci do pracy. Teraz to większa przyjemność niż obowiązek. Firma superflavon okazała się wpełni profesjonalna. Wszystko odbywa się idealnie-wysyłka,kontakt,odpowiedź na każde pytanie. Firma godna polecenia i zaufania.

∼ Tadeusz Solwiński

Wypróbowałam już wiele suplementów diety, aby wzmocnić swój organizm. Często żywię się nieregularnie, pracuję po kilkanaście godzin dziennie, nieregularnie śpię. Szukałam więc czegoś, co sprawi, że mimo to poczuję się zdrowiej. I znalazłam to w Mega Flavonie. Spadł mi zły cholesterol, nie męczą mnie przeziębienia tak często jak wcześniej, układ trawienny nie sprawia mi przykrych niespodzianek. Czuję się lepiej. Na pewno nie zrezygnuję z tego suplementu. Cena adekwatna do jakości.

∼ Irena

watrości odżywcze w 100g:

energia
243 kcal/1034 kJ
białko
1,64g
węglowodany
54,0g
tłuszcz
0,14g
nasycone kwasy tłuszczowe
0,02g
cukier
50,8g
błonnik
0,29g
sód
20mg
witamina c
797mg
polifenole
1310mg
procyjanidyny
5570mg
flawonoidy
61mg
antocyjany
64,25mg
garbniki
560mg
zawartość koncentratów
98%
 
 
copyright © 2013 superflavon.pl
strona korzysta z plików cookie
cellulit
tworzenie stron www Millenium Studio Kraków